Vi i köket skulle vilja tacka alla underbara barn och föräldrar och personal för denna terminen och önska er alla en härlig semester !

Till hösten kommer Joel tillbaka till köket då Sara går på föräldraledigt.

Kram på er alla önskar Sara och Ragnhild

Hej på er allihopa. Nu har vi haft ett litet uppehåll med inlägg. Dagarna går så fort och det kommer varor och lagas massor av mat varje vecka. Vi har haft Stora Barnens Önskemiddag som är lika roligt varje år. De önskar sig så härliga rätter. Vi fick ihop det och alla var glada inte minst vi i köket. Vi har de bästa matgästerna. Nu laddar vi mot Midsommarlunch tisdag den 19 juni. Trevlig Helg önskar vi er alla familjerna, vikarier och alla som arbetar hos oss. Ragnhild

AteljenS

En lustfylld upplevelse där vi förtrollasav bubblornas magi. Vi blåser bubblor och fångar dem på papper och delar upplevelsen och glädjen med varandra.

Det går inte att ta miste på barnens och pedagogernas engagemang när det gäller det här projektet. Alla går all in och har så kul på vägen.

Viljan har två förskolor som engagerat drivs av Vesnas Birkedahl i enskild regi. Vårt framgångsrecept är modiga, ansvarstagande och nytänkande pedagoger som vill utvecklas, för på Viljan växer både vuxna och barn!

Till hösten startar vi upp med en ny organisation där vi arbetar med ute-pedagoger samt mindre barn- och personalgrupper.  Vill du också arbeta i en hållbar organisation med ett hela-dagen-perspektiv, där kvalitet och kontinuitet går hand i hand för att skapa trygghet och arbetsglädje för stora och små?

Nu är påsken förbi och vi är superladdade inför våren.

Vi började veckan med att göra våran hemmagjorda müsli och hela gården luktade kaka när den var i ugnen.

I müslin har vi havregryn, rågflingor, kokos, solroskärnor,pumpafrön, apelsin, honung, rapsolja och kardemumma.

När vi sedan har rostat den i ugnen så toppar vi med ekologiska tranbär och ekologiska aprikoser.

Idag fick vi återbesök av den japanska forskaren Aiko Oshiro som studerar det svenska förskolesystemet. När hon var hos oss i höstas var fokus på friskolesystemet och nu var hon intresserad av hur övergång från förskola till förskoleklass går till.

Men vi hann också med #pressatläge, förskoleupproret, maxtaxan, barn med npf, lågaffektivt bemötande, mina debattartiklar men ocksåViljan 2.0, mitt poddavsnitt och hur vi vill förändra vår organisation för att möta framtidens utmaningar.

Idag var det äntligen dags för Viljans årliga påskbuffé och vilken fest det blev!

På buffén serverades det coctailtomat , gurka, prinskorv, köttbullar,smörslungade potatisar, janssonsfrestelse, ägghalvor toppade med en majonäs med smak av dill och kaviar,löksill, kräftmarineradsill, räksallad, en sås med smak av gräslök, tunnbrödssnittar med färskost,  baguette med en egengjord örtolja på.

Så mycket som möjligt på buffén är ekologiskt och köttet är som vanligt alltid svenskt.

AteljenS

Kan vi inte göra så där med ull igen? Ett barn får syn på ullen och något vi tovade för länge sedan. Hon visar med händerna sina minnen av ulltovning.

Vi plockar fram ull i många färger, såpa och varmt vatten. Doppa och rulla, doppa och rulla och bollarna blir hårdare och hårdare.

Men fåren har ju inte sån här ull från början? Undra om de fryser när all deras ull klippts av? Det är trögt att karda lockig ull med kardorna men oj vad mjuk och fluffig den blir.

För tio år sedan sadlade personalvetaren Vesna Birkedahl om till förskolechef. Nu tar hon nya tag och laddar inför Viljan 2.0 i höst – en stor omorganisation som innebär att de slutar helt med timvikarier.

Det serveras tacos och tårta på förskolan Viljan i Ytterby. Jubileumet ska firas ordentligt med föräldrarna den 17 maj men idag har barnen ett eget kalas. När Vesna Birkedahl summerar de tio år som gått sedan hon startade konstaterar hon att det blivit bättre än hon föreställt sig.