Länk till lunchmenyn

Restaurang Viljan är hjärtat i verksamheten då frukost, lunch och mellanmål serveras här. Att känna lukten av nylagad mat och att barnen kan ha en dialog med Ragnhild och Sara om vad de tyckte om maten är en fantastisk krydda i vår verksamhet.

Den goda maten - ekologist och kravmärkt

På Viljan tillagar vi maten från grunden och använder nästan inga halv- eller helfabrikat. Våra kokerskor Ragnhild och Sara är helt fantastisk på att servera näringsrik och energigivande mat med stor variation. Grunden är klassisk husmanskost som kryddas med ett nya spännand recept från när och fjärran. Vi anpassar menyn efter årstiderna och när grönskaker har säsong.

År 2016 serverades 64.5 % kravmärkta och ekologiska produkter i våra måltider. All fisk vi serverar är MCN-märkt.

Även om barnen älskar t ex köttfärssås och spagetti är det mat som sällan serveras på Viljan, då vi vill vara ett komplement till hemmet.

Buffé

Då det är viktigt för oss att fostra självständiga individer har vi valt att servera maten i form av buffé. Barnen hämtar själva maten och väljer vad de vill äta och hur mycket. Först kommer de färglada grönsakerna som oftast är 2-3 olika sorter. Därefter kommer huvudrätten som följs att potatis, ris, pasta eller liknande. Sist men inte minst kommer sås och tillbehör.

Traditioner

En stor tradition på Viljan är utsparksmiddagen. Då får barnen som slutar på Viljan själva komponera en trerätters middag som tillagas av Ragnhild och Sara och serveras av ledningen. Vilken mat barnen ska önska är något de planerar i veckor innan middagen. Allt går att önska utom pizza. Efter middagen åker barnen rutschkana ut genom fönstret för att kasta vattenballonger på pedagogerna och leka lekar.

Ytterligare traditioner är jul- och påsk lunchen. Då dukar vi upp långbord och äter kökets goda inlagda sill och annat gott som hör julen och påsken till.

På Förskolans dag bjuder vi traditionsenligt in till en vernissage. Då får också våra föräldrar möjlighet att njuta av den goda maten, vilket brukar var mycket uppskattat.

Restaurangbloggen

Här kan du läsa om Ragnhilds och Saras tankar kring maten de lagar och kanske få inspiration till den egna matlagningen.

Ragnhilds blogg

Hej på er alla igen. Ragnhild här. Jag blev ju pensionär första veckan i oktober men gästspelar lite då och då. Nu kommer jag att vara vikarie för Ruben hela november medan han är ute och reser.

God morgon, vi fortsätter även denna terminen med färsk fisk till våra luncher de flesta fiskdagar. Den kommer från Hälsöfisk och levereras direkt till vårt kök. /Ragnhild

Nu är vi på plats och vi packar varor till goda middagar flera gånger i veckan. Känns verkligen roligt att se barn, föräldrar och personalen komma tillbaka efter semestern.

Vi i köket skulle vilja tacka alla underbara barn och föräldrar och personal för denna terminen och önska er alla en härlig semester !

Hej på er allihopa. Nu har vi haft ett litet uppehåll med inlägg. Dagarna går så fort och det kommer varor och lagas massor av mat varje vecka.