Värdegrunden, vad var det nu igen…???

Av: 
Vesna

Jag minns än idag inslaget på nyheterna om den stackars polisen som inte lyckades svara på vilka tre värdeord som arbetats fram av dyra konsulter. Då bestämde jag mig för att det ska inte få hända min personal, men hur ska man göra då?

Vi arbetar på ett bra sätt, borde vi inte bara kunna sätta ord på det som redan finns idag? Då borde ju inte personalen få tunghäfta när någon ställer frågan.

Sagt och gjort. Från februari har vi använt våra p-möten och studiedagar till att sätta ord på den kultur som råder på Viljan idag. Vi började med att sätta ord på det som beskriver oss på post-it lappar. Dessa sorterades och kategoriserades. När vi var färdiga stod Likvärdighet, Närvaro och Lustfylldhet där och det kändes verkligen som Viljan. För att det inte skulle bli tomma ord ville vi beskriva orden i några meningar. I maj avslutade vi med att synliggöra hur detta är levande i vår verksamhet idag.
 
Det tog tid och det har varit frusterande emellanåt. Men jag tror vi alla känner att vi är stolta över att vi gjorde processen men framförallt kulturen som vi tycker beskriver oss - Likvärdighet, Närvaro och Lustfylldhet.