Studiedag i köket

Av: 
Köket

Jaha, vad gör jag då i köket när det är studiedag och inga barn här...

Jo jag planerar matsedlar. Letar efter nya recept och nya varor som ger inspiration. Förbereder för aktiviteter i huset. Tar emot varor.

Ibland åker jag på studiebesök till ställen som Fiskhamnen. Där var jag med på auktionen fick höra av min egen guide :-) auktionisten Magnus om de olika båtarna mm. Hur deras fångst registreras och hur man håller koll på mängder och om någon fiskar upp fiskar som inte får landas här. Fick också vara med Ilona i utbildningsrummen där de tar emot skolklasser. 

En annan studiedag var jag och fick arbeta en heldag med kockarna på den vegetariska resturangen Solrosen i Haga i Göteborg. Kul att se vad de använder för kryddor. Hur de förbereder sin salladsbuffé och gör sina varmrätter.

______________________

På denna sidan tänkte jag ibland ta in en liten kunskapsruta om saker som jag hittat lite här och där. Idag gäller det peppar och faktan kommer från Santa Maria i Mölndal.

______________________


Svartpeppar får man genom att skörda de halvmogna gröna bären från pepparväxten Piper Nigrum. De samlas i högar och läggs ut i solen för att frementera (jäsa). Då får pepparn sin mörkbruna, nästan svarta färg. Svartpeppar vars växtnamn egentligen är pepparbuske, är en blommande vinranka som tillhör familjen pepparväxter ( Piperaceae ). Samma frukt används även vid produktionen av vitpeppar och grönpeppar.

Som torkad är mald peppar en av de vanligaste kryddorna i europeisk matlagning och den har varit känd sedan antiken både för dess smak och som användning i medicin. Det var runt Kristi födelse som vit och svartpeppar började användas av romarna sedan kejsar Augustus handelsflotta börjat gå med monsunvinden mellan Röda havet och Indien.

Rosépeppar, kryddpeppar och sichuanpeppar kommer från träd som är helt obesläktade med varandra och med papparväxten. Spansk peppar eller chilipeppar kommer från växtarter som är besläktade med tomat och potatis. Milda sorter av samma växt kallas paprika.

______________________

I somras provade jag att odla både paprika och chili i mitt växthus hemma, det gick jättebra. Prova gärna ni också för det är häftigt att ha en hel bricka med stora fina chili på tork. Sen kan man ju blanda den i chokladmoussen, köttgrytan eller muffinsen. Se bilden på min planta, så här såg den ut när jag tog in den och räddade den från frost för några veckor sen :-)

Hälsningar Ragnhild