Husmanskost och önskemiddag på Viljan

Av: 
Köket

Här i köket vill vi gärna servera rätter som är kulturhistoria blandat med mycket nya rätter.

I dessa rätter plockar vi in mycket Krav och Ekologiska produkter till det svenska köttet och MSC fisken. Det är en skön och bra känsla att kunna ge barnen en bra start med riktiga råvaror. Och så mycket stoltare och trevligare arbetsdagar har man som kock när man lagar till dem.

Därför lägger jag in lite bilder ibland på våra råvaror, (morötterna denna gång) kanske kan det inspirera er att handla mer ekologiskt hemma, men framför allt genom att visa er vad vi använder peppar jag mig själv att leta fler varor av denna typen och om det blir dyrare kanske var tredje låda av en vara, är den ekologiska. Det blir många på ett år ändå och fler jobbar vi för.

Det är roligt för barnen och personalen att de får en mycket varierad matsedel och för mig i köket att kunna få inspiration här och där och ta in en ny rätt inom kort. De senaste veckorna har det varit  några klassiker som Rimmad oxbringa med pepparrotsås och Kalops med tillbehör 

Vi har också haft lite hembakt bröd. Bakar gärna så ofta jag hinner och ugnen är ledig. Brödet på bilden är rågsiktsbröd med aprikoser i.

Ganska ofta kommer barnen till köket och önskar sig en viss maträtt eller tycker till om maten, det är jätteroligt. Givetvis försöker vi ta in deras önskemål så snabbt det bara går. Man blir varm i hjärtat av att se ett barn som kommer till buffén och hittar "sin" rätt, kanske bara en vecka efter att vi talats vid. Så här kan det se ut när jag har önskesamtal med barnen, se bild.

Idag skall jag prova ett nytt fiskrecept. Den skall få smak av citron, koriander och kardemumma. Till denna skall vi ha dillstuvad potatis. Skall bli spännande att se vad barnen gillar detta.

Jag vill gärna presentera en flicka som heter Hannah som kommer att vara praktikant i köket. Hon är jättevälkommen hit. Trevligt med sällskap och jag hoppas att hon kan få med sig matlagningsglädje härifrån sen.

Trevlig helg! önskar Ragnhild

Trevlig helg öns