Viljan + Kan själv! = Sant

Av: 
Vesna

Det hela började med att Gunvor uppmärksammande en utställning i Ale som vi gick på när den kom till Kungälv och Mimers Hus. Ulrik, som då skrev sin c-uppstats på högskolan i Borås, kom i kontakt med Ida Lagander som var ansvarig för projektet Kan själv!. Ulrik berättade om utställningen för sin lärare Mats Andersson. Mats frågade om Ida ville vara gästföreläsare i en uppdragsutbildning där jag också är gästföreläsare. På ett möte träffade jag Ida och tycke uppstod. Ida ville använda Viljan i en förstudie inför sitt nästa projekt ”Möte med naturen” och vi fick de gamla möblerna från den första utställningen. Dessa möbler reagerar många pedagoger på när de kommer på studiebesök då de känner igen de från utställningen. Som kuriosa kan jag berätta att Ulriks c-uppsats läste jag om i Tidningen Förskolan och kände då att den här killen måste jobba hos mig. Jag blev inbjuden till ett manligt nätverk för en gästföreläsning och hoppades att Ulrik skulle dyka upp, vilket han gjorde och resten är historia…cheeky

Kan själv! är ett pedagogiskt projekt för barn i åldern 0-2 år som pågått sedan 2006. Det har resulterat i föreläsningar, handledningar och två olika utställningar som turnerat i 23 kommuner och besökts av nästan 22 000 barn och vuxna. Kan själv! har fått stor uppmärksamhet och skapat diskussioner kring de minsta barnens önskemål om sin miljö och hur de vill använda den. Inom förskolans värld har Kan själv! blivit ett begrepps om känns igen och uppskattas av dom som jobbar med de allra yngsta barnen.

Vi kände oss otroligt hedrade när Ida frågade om Viljan ville inleda ett långsiktigt samarbete med henne och Kan själv! projektet. Ida tycker att det har fungerat så bra med att praktiskt kunna genomföra förstudierna samt att vårt förhållningssätt med de allra yngsta stämmer väl överens med tankarna bakom projektet.

Under v 15 kommer Ida göra sin förstudie inför det nya projektet Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta.  Det ska bli otroligt spännande att se vad detta kommer resultera i.

Resultatet från den förra förstudien ”Möte med naturen” är nu på turné och kommer till Mimers hus i september.

Vill du veta mer om Kan Själv! projektet kan du kolla in den här sidan:
http://www.kansjalv-ida.blogspot.se/