Vårmat på gång

Av: 
Köket

Vi fortsätter att få in mycket KRAV mat i Viljan/Hällebergets mat. Man blir glad av att se vem som odlat vitkålen. Att veta att vi äter svenskt kött känns bra. Svensk grädde. Både för oss alla i husen och de svenska bönderna. Det är faktiskt en väldigt stor skillnad på doft från stekbordet när man bryner fin färsk köttfärs (ej frysvara) som blir gyllenbrun direkt. Alla varor har vi förstås inte närodlat men att ta in så mycket det går är kul.

Vi fortsätter också med nya smaker, denna veckan har vi haft indisk köttfärsgryta. I den fanns förutom köttfärsen :-) purjolök, vitlök, aprikoser, curry, kardemumma, kokosmjölk, lite svårt med närodlat där :-) och röda linser. Det blev en hit!!!! Nästan 15 kg gick åt. Visst gillar barn att smaka på nya saker.

Kycklingen denna veckan var ingen ny rätt, men den var smarrig. Marinerad i färsk riven ingefära, vitlök och citron och olivolja. Till den hade vi klyftpotatis och champinjonsås.

Nu skall här lagas mat, go mat. Både idag och imorgon blir det fisk fast vi hade fiskbullar i måndags. Ja lika gärna tre dagar fisk som tre dagar kött. Idag blir det en fiskgratäng med sås som innehåller, majonäs, dill, senap och matgrädde. En bra rätt att tömma lite rester av tuberna i kylen och gott är det.

Imorgon skall vi ha fina laxsidor, helstekta i ugnen. Penslade med rent smör, salt och dill. Till det en guacamole och grönsaksfat.

Snart skall vi ha fin Skinkstek (ej frysvara) skall fundera lite på vad den skall få för kryddor på sig...

Glöm inte att om ni gör några goda maträtter hemma som ni tror kan vara extra goda till våra barn, maila gärna hit recepten till koket@forskolanviljan.se Kanske kan ni få se tex. "Kalles fiskgryta"  på matsedeln.

Kram på er alla, det är kul att vara tillbaka efter min förkylningsvecka ;-)