Höstmat

Av: 
Köket

Nu är veckan slut igen, snart november och bara två månader till jul. För oss innebär det en extra mysig tid. Goda höstgrytor, soppor och fiskrätter med varma kryddiga såser. I denna veckan har vi på tisdag haft en ny fiskrätt.  I såsen fanns det vitlök, citron, olivolja, soltorkade tomater och färsk basilika. Den försvann... vi hann inte ta några kort, men gott var det. 15 kg fisk är bra gjort av våra härliga matgäster.

På onsdag serverades stekt kycklingfile med bulgur, broccolli och andra grönsaker. Eftersom vi med kort varsel tar vara på extrapriser hos vår leverantör har vi just nu laddat frysen med kycklingfilé. Väldigt många andra har tydligen kört med kycklingklubbor mm. Så vi tar gärna hand om fileérna. Vi gillar filé och har det till 90 % när det är kyckling. Inget spill och lätt för barnen att äta utan ben. Försiktigt stekt i ugnen och med en sås som får puttra lite ovanpå är det en älskad maträtt även hos våra minsta. Även stekt hel med klyftpotatis är en favorit, mums, det måste vi ha snart igen :-)

Oxköttsoppan på torsdag var rejält fylld med rimmad oxbringa som vi skurit i små fina tärningar. Det fanns också morot, kålrot, palsternacka, gul lök, selleri, persilja, broccolli. potatis mm i den. Vi brukar göra våra soppor lite tjockare och matiga. Då är det lättare för så här små barn att få den med sig på skeden. Till soppan har vi en mjuk smörgås denna gång med mjukost på.

Idag fredag har vi haft sejfilé  med citronsås. Massor av fina citroner blev av med skalen och safterna i vår sås. Vilken ljuvlig höstdoft som spred sig i köket igår eftermiddag av detta. Och så mycket godare såsen blir när den får ta till sig citronerna över natten. Ingen av våra matgäster har kommernterat att sejen har ett mörkare fiskkött. Kul att få bjuda barnen på olika sorter och visa dem vad det finns.

Här kan ni läsa om sejen och gärna visa barnen hur den goda fisken såg ut som vi ätit idag http://www.svenskfisk.se/fiskarter-och-fisket/vanliga-arter/sej.aspx

Denna veckan har vi inte haft något speciellt att prova på, bara vanliga goda ingredienser på många olika sätt med kärlek, så är en bra förskolelunch för Sara och mig. Trevlig helg önskar vi er alla, kram Ragnhild