Älg Gryta och Paella

Det är roligt med färgglad mat och mat med rena smaker. Denna veckan har köket åter haft ett samarbete med de större barnen. Vi har talat med dem om att det skall bli ÄlgGryta till lunch och undrat om de vill vara med och titta på köttet innan och under tiden det lagas till. Lukta och se på färgen. Sen undrade vi om de ville göra bordet lite fint med nåt med skogen eller älganknytning. Björnbärsbarnen ville gärna vara med om detta och kunde hämta lite pynt i skogen nästa gång de gick på promenad..

När jag tagit fram köttet ur kylen hämtar vi barnen så att de får se hur det ligger förpackat. Att det står på påsen att det kommer från Haparanda, allra längst upp i Sverige där samerna bor. Vi klipper upp påsarna och barnen ser att köttet är rött, lite blod på och STORT och TUNGT. Och luktar lite ovanligt. Sen går de tillbaka till avd. Där blir det en disskussion om vad det är för skillnad på ren och älg. Bilder från när barnen hälsade på i köket kommer säkert på avd bloggen, där vi lägger alla bilder som det är barn med på. Bara för föräldrar.

När jag skurit upp det i bitar och brynt det kommer de tillbaka. Nu har det ändrat färg, blivit brunt och luktar jättegott. Strax innan maten är klar dukar de bordet och sätter dit några älgar som de gjort, jättefina i målade av papper och lite kottar, pinnar mm som de hämtat i skogen. Och får se på den färdiga köttgrytan och tillbehören. Ljumma nylagade hemmagjorda rårörda lingon med nästan inget socker alls, kravgrönsaker kålrot och morot med inlagd gurka och goda potatisar. Nu äter vi svensk mat tillagad för några minuter sen. Utan ett enda E nummer.  Riktigt mysigt och gott blev det. Tack alla barnen för besöket och de fina älgarna.

Nu skall jag berätta för er hur vi lagade till köttet. Köttet skärs i ganska stora bitar, det kommer att krympa senare och det blir saftigare och godare med lite större. När det blivit fint brynt i smör och lite rapsolja så kryddade vi med salt och vitpeppar. Sen brynte vi stora bitar av ekologiska morötter och gul lök och lade i kastrullen och häll på vatten så det täcker. Sen får detta småputtra i 2,5 timma, späd lite med mera vatten om det behövs under tiden. Man måste ju ändå lyfta på locket och titta till det och lukta på den goda doften och smaka på spadet. Kanske behövs lite mer salt i medan det kokar. Tag av lite spad och låt det svalna, här blandar vi i vetemjöl till redning senare. I en egen kastrull tar vi resten av spadet och tillsätter tomatpuré, chili, färsk rosmarin, timjan, persilja, finmald svartpeppar, matlagningsgrädde, ev. lite köttbuljong. Lite färgsoya till ljus vacker brun färg. Gärna också lite vinbärsgelé. Red av såsen, smaka av väl. Lägg tillbaka köttet och låt grytan stå till minst nästa dag innan den serveras. Skall ni ta kort på det för er egen del så gör det direkt innan allt tar slut. Det gjorde det för oss fast vi började med 20 kg kött. Några portioner i frysen av detta är ju aldrig fel.

Idag har vi haft Paella, så här såg det ut när den var på gång. Till den hade vi en kall så med örtkryddor.

Imorgon skall vi ha Jordärtkockssoppa med kycklingbitar i och smörgås. Så skall vi fixa till det lite så det ser färggrannt ut fast soppan är lite blek. Lägger ut nån bild imorgon på det.

Idag fick vi svar om hur det gick på revisionen med Miljökontoret som var här på hel genomgång i våra köksverksamheter på Viljan och Hälleberget. Inte en enda anmärkning på något alls blev resultatet, lite mysigt det också faktiskt... så vi planerar mer god mat till barnen och jobbar på.

Nu rör sig också personalens stora julkväll i huvet. Börjar se hur uppläggningarna skall se ut. Efter det kommer barnens julbord med sånt som barn i dessa åldrar uppskattar och ser att vi gjort festfint. Gott, gott skall det bli vid båda tillfällena.

/R