Lucia och Jul lunch

Av: 
Köket

Tack för en härlig Luciamorgon, all personal i huset, barn och föräldrar. Det var stämningfullt och mysigt. Tusen tack för den fina julklappen alla trevliga föräldrar och barn.

Och så lite av varje.

Idag har vi haft jul lunch med barnen. Lite köttbullar, korvar, sill, grönkål stekt till långkål, en egen liten ost till varje barn och Jansson mm. Det kändes som en lagom blandning till barnen som åt med god aptit. Se bilderna hur det såg ut strax innan de minsta började äta sin lunch.

Vi har iår valt att inte servera julmust till några av barnen. Vi har disskuterat det i huset och ansett att barnen precis lika gärna dricker vatten eller mjölk till våra luncher och mellanmål. Samma sak gäller söta desserter. Vi har inte heller julgodis vi grandansen eller kalas, då har vi fruktstunden. Vi försöker medvetet hela tiden att ha lågt sockerintag. Både när det gäller varor som kaviar, vi har inga saftsoppor eller krämer. Ketchup utan tillsatser och mer tomatpuré. Barnen får rena hallon i youghurten som vi blandar här. Inga färdigblandade fruktyouhgurtar. Enda ställena där vi har sylt är till gröt och då väljer vi lättsockrat äpplemos, ren hallonsylt, banan eller russin. Kanelen i ströarna till frukost innehåller väldigt lite socker för att inte vara för stark. Men vi har minskat där också allt eftersom och har i mer ren malen kanel. Även lingonsylt köper vi så ren som möjligt. Det finns ju  med vid tex köttbullar och köttfärslimpa. Vi äter också mer färsk gurka än inlagd då den ju är sötad. Man kan ju alltid bli bättre och vi jobbar på det och tar också gärna emot era synpunkter i sådans här ämnen, då direkt till kökets mail. koket@forskolanviljan.se


Där finns också en bild på köttfärslimporna i ugnen, vi åt dem häromdagen.

Ett litet inlägg i smörgåsmargarin debatten angående lättmargarin mm. Vi har bara Ékologisk Bregott till smörgåsarna och rent Smör när vi lagar mat på Viljan. Till matlagning använder vi även olivolja och rapsolja.

Jag vill tacka Sara för vårt första år och första julstök ihop här i köket, både personalens mat under året och barnens mat. Vid denna tiden förra året anställdes du på Viljan och jag tycker du har gjort att jättebra jobb hela första året. Både här med mig på morgon och eftermiddagar och på Hällebergets kök, där hon är resten av dagarna. Det har vart härligt och roligt att jobba med dig. Vi fixar det bra och det känns att vi gärna jobbar undan för varandra och öser på varje dag med glädje. Tack för lyxen att se att det lyser i köket och någon är där och gör frukost när jag kommer på morgonen. När du på fredag går på julledigt så önskar jag dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Tack för iår alla barn, föräldrar och personal och leverantörer, vi vet att bl.a Serverapersonalen i Halmstad följer bloggen :-)
Vi önskar er alla en skön ledighet. GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!  /Ragnhild