Jul i husen

Hej go vänner, nu tar vi oss friheten att önska er en fin början på julen. De flesta av kökets juldagar är nu gjorda. Julbord till båda husen och personalens julkväll med god mat och julklappsspel. Joel, som vikarierar för Sara  har i år stått för detta på ett suveränt sätt. Bra jobbat.

Vi skickar hälsningar till Sara som är hemma med sin nyfödde lille pojk. Vi önskar er lilla familj en riktigt fin första jul med lille Eskil.

Stort tack till alla barn och pedagoger för ett roligt och intressant år. Roligt för alla de upptåg och all den humor vi delar med varandra i husen. Och alla speciella dagar med tema vi fått vara med och se vad ni har för er på avdelningarna och som vi haft tillsammans. Vi beundrar er stort. Mer sånt måste vi ha även 2016.

Stort tack till alla föräldrar som förstått vikten av att höra av sig till köket  och avdelningarna då barnen är lediga eller sjuka. Särskilt tack till er med allergibarn. Ni är många som vi vill tacka här, det känns verkligen bra att vi har denna kommunikationen direkt oss emellan.

När vi ändå håller tacktal så tackar köket alla pedagogerna för att ni är så bra på att skriva upp barnantalen till oss på pappret på väggen i köket. På alla dessa sätt kan vi varje dag laga så exakt rätt mängd mat som möjligt och få mindre spill. Bra gjort allihop.

Idag har vi fått in siffrorna från Servera som är vår huvudleverantör på hur mycket vi köpt som är ekologiskt och krav. Vi är nu uppe i 36.57 % av vår inköpsbudget som är denna typ av råvaror. Denna procent är fördelad på 103 olika varuslag. Vi ökar bra år från år och jobbar vidare 2016. " Våra" barn är värda den bästa maten vi kan få till. Förutom Servera så köper vi bröd från Tjörnbagarn, de använder fortfarande bara förnyelsebar el i sin produktion. Det gör att vi även där försöker att hålla koll på hur maten kommer till. Det är faktiskt riktigt kul och utmanande när vi beställer att få till bra varor till vår matlagning.

Vad vore då all den goda maten om vi inte fick en god kopp kaffe efteråt. Vad vet vi om kaffet? Jag lägger här till en artikel från vår leverantörs sida som är lite intressant om kaffe. Lite mer fakta om olika saker kan dyka upp under 2016 på vår blogg. Det är vår målsättning. Vi ses och hörs här snart igen. God Jul och Gott Nytt År önskar Ragnhild och Joel.

_________________________________________________________

~~Kaffets väg till Europa
Alla vet vi att Sverige är tredje största landet i världen på att dricka kaffe.
Men hur kom kaffet till Sverige egentligen?
Historien om kaffet går långt tillbaka i våra böcker och dess resa startar på lite sydligare breddgrader. Kaffeträdet upptäcktes från början i Etiopien på 800-talet. Men det var inte förrän på 1400-talet som kaffe börjades drickas för första gången av sultanerna i Yemen. Det var av denna anledning som Carl Von Linné gav det latinska namnet Arabica till en av kaffearterna, eftersom han trodde att kaffearten hade sitt ursprung i Yemen.
Kaffet har härifrån spridit sig via handelsvägarna mycket genom sjöfararna på Ostindiska Handelskompaniet, som fraktade bönorna över till Indien och sedan vidare till den Holländska kolonin Indonesien. Holländarna som var aktiva handelsmän tog med kaffet hem till Europa i slutet på 1600-talet, där Amsterdam och Rotterdam var stora kaffecentra ända fram till 1870.
När kaffet etablerade sig i Sverige
Den första svensk som skrev om kaffe var det kungliga sändebudet Claes Brorson Rålamb, efter sitt besök till Konstantinopel 1657. Men det dröjde till 1685 innan det första kaffet anlände till Sverige via Göteborgs hamn, och det var endast 0,425Kg. Det är först 1714 som anses vara den tidpunkt då kaffet kom till Sverige, det var när Karl XII kom hem från Turkiet.
De första kaffekopparna serverades på eftermiddagarna på privata "inneställen" bland societeten och nyrika i Sverige. Priset på kaffe var på den tiden 50 daler kopparmynt för 0,425Kg, vilket var en årslön för en dräng.
Svensk nationaldryck
Vid sekelskiftet 1800-1900 är den tidpunkt som kaffet sägs ha blivit Sveriges nationaldryck. Dagen började med kaffe och fortsatte med förmiddagskaffe (elvakaffe) och så vidare ända till kaffegöken på kvällen.
1871-1875 importerades i snitt 9 469 ton råkaffe till Sverige, under 1911 var siffran 35 523 ton råkaffe och ett kilo kostade då 70-95öre.
Ett av de mera kända kaffehusen på 1780-talet i Stockholm var Maja-Lisas vid Gråmunkegränd. Runt dessa trakter av huvudstaden låg de flesta av kaffehusen, totalt rörde det sig om ett tjugotal som Hanbergs, Strömbecks, Zachs, Ahlgrens, Bergens, Savaris, Sachenhjelms, Rydbergs samt Sundbergs Konditori. Sundbergs Konditori har än idag sina verksamheter igång i Gamla Stan och är därmed Sveriges äldsta verksamma kafé.